Wat zijn CFD's (Contract For Differences)?

Wat zijn CFD's (Contract For Differences)?

Als je al een tijdje belegt of net begonnen bent met beleggen heb je de term “contract for differences” of CFD vast al eens gehoord. Contract for differences zijn erg populair onder beleggers, vanwege het feit dat er grote winsten mee kunnen worden geboekt. Er zijn ook risico’s, zeker als men gebruikmaakt van de hefboom optie. In dit uitgebreide artikel over contracts for differences leggen we uit wat contract for differences zijn, waar je dan precies in investeert, hoe je erin handelt en wat de voordelen en nadelen zijn. Wanneer je eenmaal kennis hebt genomen van de risico’s die bij CFD’s horen kun je beslissen al dan niet in CFD te gaan handelen.

Wat is een contract for difference?

Een CFD is een contract tussen de belegger en de broker over het verschil in prijs van een investering. Dat kan om allerlei beleggingsinstrumenten gaan, zoals aandelen, grondstoffen, valuta en zelfs de complete index. Je spreekt een prijsverschil af en wacht af tot de koers omhoog gaat of naar beneden gaat. Zodra de koers is veranderd kun je beslissen je CFD te stoppen en geld te innen. Desondanks kan het ook andersom gaan en verdient je broker geld aan jou omdat je verwachting niet is uitgekomen. Zodra je een hefboom inzet kun je nog veel meer winst maken, want bij een hefboom van 1:10 hoef je per tien euro omdat ze ergens aandelen in hebben zitten.

Voordelen

De handel in CFD is erg geliefd onder beleggers omdat er veel voordelen aan te zien zijn. Voordat CFD-trading werd geïntroduceerd was het nog niet mogelijk om in te spelen op beursdalingen. Dat kan met CFD’s wel en dat biedt oneindige mogelijkheden voor beleggers. Een ander voordeel is dat je geen transactiekosten betaalt als je in CFD’s handelt. Je kunt de hele dag door handelen in CFD’s en ben je niet gebonden aan de openingstijden van de beurs. Wie weet wat hij doet kan bovendien hee winst maken met de handel in contracten over prijsverschil. De hefboomwerking speelt daarbij een zeer grote rol.

Contract for differences

Nadelen

Behoorlijke voordelen, maar juist de nadelen maken het dat de handel in contracten (CFD’s) zeer risicovol is. De uitwerking van een hefboom wordt vaak onderschat en te rooskleurig beschouwd. Want hoewel je enorme winsten kunt maken, zijn de verliezen die je kunt boeken vaak net zo groot. Ook al betaal je maar een fractie van je investering, bij verlies moet je het volledige verloren bedrag aan de broker betalen. Het is dan ook erg belangrijk om je goed te verdiepen en niet zomaar te gaan beginnen. De ervaring is helaas dat veel ongeduldige investeerders te snel instappen in CFD’s en een groot deel van hun vermogen zonder nadenken investeren en vervolgens verliezen.

Conclusie

Sinds de komst van CFD’s is het mogelijk om in te zetten op een daling van de koers en daarmee veel winst te maken. In je contract for difference spreek je met je broker af dat jullie inzetten op het prijsverschil voor en na een periode. Omdat je een hefboom kunt gebruiken kun je nog meer winst maken. Bij een hefboom van 1:50 hoef je per 50 euro zelf maar 1 euro in te leggen en toch pak je winsten goed mee. Stel dat een aandeel voor 100 euro werd aangekocht en tegen 10% winst werd verkocht, dan neem jij 5 euro op dat aandeel, terwijl je er zelf maar 1 euro in gestopt hebt. Dat is een enorme winst van maar liefst 400%. Helaas werkt het andersom ook en zo kan een hefboom ook tot ontzettend veel verlies leiden.

Contract for difference

CFD info

Koersverschil uitgelegd

CFD uitleg

Info over CFD

Contracts for difference

Wat is een CFD?

Zijn cfd's risicovol?

Alles over CFD

Contract for differences

Informatie CFD handel

CFD handel

Traden in CFD

Contract for difference uitleg

Website over CFD

Contracten voor verschil

Link toevoegen

Link toevoegen